Nederlands museum geeft kunst uit Krim terug aan Oekraïne

Het Nederlandse Rijksmuseum heeft onlangs aangekondigd dat het kunstwerken uit de Krim terug zal geven aan Oekraïne. De kunstwerken, die dateren uit de 19e en 20e eeuw, werden in 2014 uit de Krim gestolen door een Russische criminele organisatie.

Het Rijksmuseum heeft de kunstwerken in 2016 gekocht van een particuliere verzamelaar, maar het museum had geen idee dat de kunstwerken gestolen waren. Toen het museum erachter kwam dat de kunstwerken illegaal verkregen waren, heeft het direct contact opgenomen met de Oekraïense autoriteiten om de kunstwerken terug te geven.

De Oekraïense minister van Cultuur, Yevhen Nyshchuk, is erg blij met de teruggave van de kunstwerken. Hij zei: “We zijn erg dankbaar voor de Nederlandse autoriteiten voor hun steun en begrip voor de situatie in Oekraïne. De teruggave van deze kunstwerken is een belangrijke stap in de strijd tegen het witwassen van illegaal verkregen goederen.”

De teruggave van de kunstwerken is een goed voorbeeld van hoe landen samen kunnen werken om illegale activiteiten te bestrijden. Het is ook een goed voorbeeld van hoe musea hun verantwoordelijkheid nemen om ervoor te zorgen dat kunstwerken niet illegaal worden verkregen. Het Rijksmuseum heeft laten zien dat het bereid is om samen te werken met andere landen om ervoor te zorgen dat kunstwerken op de juiste manier worden behandeld.