NAVO-chef naar Turkije om weg naar lidmaatschap Zweden te bespoedigen

NAVO-chef naar Turkije om weg naar lidmaatschap Zweden te bespoedigen

NAVO-chef Jens Stoltenberg reist binnenkort naar Turkije om de toetreding van Zweden tot het bondgenootschap te bespoedigen. Turkije heeft namelijk nog altijd niet definitief ingestemd met het NAVO-lidmaatschap voor Zweden en Finland.

Zweden zet zich zelf erg in om de bedenkingen van Turkije weg te nemen, zegt Stoltenberg woensdag. De nieuwe Zweedse premier zou een dezer dagen ook op bezoek gaan in Ankara.

De inspanningen voor het “zo snel mogelijk” verwelkomen van Zweden en Finland “worden natuurlijk ook door mij gesteund”, verzekert de secretaris-generaal van de westerse militaire alliantie.

Zweden en Finland vroegen na de Russische inval in Oekraïne het NAVO-lidmaatschap aan, na decennia waarin ze juist uitdrukkelijk buiten militaire blokken bleven. Maar Turkije maakte bezwaar en ging pas overstag toen Zweden onder meer beloofde zijn wapenembargo tegen Turkije in te trekken. Ook heeft Zweden toegezegd nauwer te willen samenwerken bij de opsporing en uitlevering van Koerdische militanten.

Het aantreden van een nieuwe rechtse regering in Zweden kan het weleens gemakkelijker maken er met Turkije uit te komen, zeggen NAVO-diplomaten. Die heeft minder op met de Koerden dan de linkse partijen.

Over het uitblijven van het Hongaarse fiat voor Zweden en Finland maakt de NAVO zich minder zorgen, zeggen bronnen bij de alliantie. Hongarije “heeft duidelijk gemaakt” dat het parlement komende maand aan de slag gaat met de goedkeuring, zegt Stoltenberg. De andere 28 NAVO-leden hebben die al afgerond.