Na nieuws over naziverleden: Cultuurfonds schrapt Prins Bernhard uit naam

Het Nederlandse Cultuurfonds heeft besloten om Prins Bernhard uit zijn naam te schrappen. Dit komt naar aanleiding van de recente onthullingen over het naziverleden van de prins.

Het Nederlandse Cultuurfonds is een stichting die al meer dan 50 jaar bestaat en die zich inzet voor het behoud en de promotie van de Nederlandse cultuur. De naam van Prins Bernhard werd gebruikt om de stichting te benoemen, maar na de recente onthullingen over zijn verleden is besloten dat dit niet langer kan.

De onthullingen over het naziverleden van Prins Bernhard gaan terug tot de jaren dertig. Hij had contacten met de nazi’s en was betrokken bij verschillende organisaties die gelieerd waren aan het Derde Rijk. Ook was hij betrokken bij een bedrijf dat gebruik maakte van dwangarbeid.

Het Nederlandse Cultuurfonds heeft aangegeven dat het belangrijk is om de verantwoordelijkheid te nemen voor het verleden en dat het verwijderen van Prins Bernhards naam uit de naam van de stichting een manier is om dit te doen.

Het Nederlandse Cultuurfonds is niet de enige organisatie die haar naam heeft veranderd in reactie op de onthullingen over Prins Bernhards verleden. Ook andere organisaties, zoals het Prins Bernhard Cultuurfonds, hebben hun naam veranderd.

Het verwijderen van Prins Bernhards naam uit de naam van het Nederlandse Cultuurfonds is een belangrijke stap in het erkennen van het verleden en het nemen van verantwoordelijkheid voor wat er gebeurd is.