Mysterie rond meesterwerk van schilder Rafaël mogelijk opgelost door AI

De afgelopen jaren is er veel onderzoek gedaan naar een mysterieus meesterwerk van de Italiaanse schilder Rafaël. Het schilderij, dat bekend staat als ‘Madonna of the Pinks’, is een van de meest bekende werken van de kunstenaar. Maar het mysterie rond het schilderij is altijd gebleven. Nu lijkt er een oplossing te zijn gevonden met behulp van kunstmatige intelligentie (AI).

Het schilderij werd in 2004 verkocht aan de National Gallery in Londen voor een recordbedrag van 29 miljoen pond. Maar er was altijd twijfel over de authenticiteit van het werk. Sommige experts geloofden dat het schilderij gemaakt was door een leerling van Rafaël, maar er was geen bewijs om dit te ondersteunen.

Nu hebben wetenschappers van de Universiteit van Bologna een AI-systeem gebruikt om te proberen het mysterie op te lossen. Ze hebben een database met meer dan 500 schilderijen van Rafaël en zijn leerlingen gebruikt om het systeem te trainen. Het systeem werd vervolgens gebruikt om het schilderij te analyseren en te vergelijken met andere werken.

Uit de resultaten blijkt dat het schilderij waarschijnlijk gemaakt is door Rafaël zelf. De AI-technologie lijkt een betrouwbare manier te zijn om de authenticiteit van kunstwerken te bepalen. Het onderzoek is een belangrijke stap in de richting van het gebruik van AI binnen de kunstwereld.

Hoewel er nog steeds discussie is over de authenticiteit van het schilderij, lijkt het erop dat AI een belangrijke rol kan spelen bij het oplossen van mysteries rond kunstwerken. Het is nu aan andere experts om de resultaten te bevestigen en verder onderzoek te doen naar de mogelijkheden van AI binnen de kunstwereld.