Muzieklabels stappen naar de rechter tegen Internet Archive vanwege digitale 78 toerenplaten

Muzieklabels stappen naar de rechter tegen Internet Archive vanwege digitale 78 toerenplaten

Muzieklabels stappen naar de rechter tegen Internet Archive vanwege digitale 78 toerenplaten. Het Internet Archive (IA) is een online bibliotheek waar gebruikers muziek kunnen downloaden en streamen. Het IA heeft een collectie van meer dan twee miljoen digitale 78 toerenplaten, waaronder veel oude en zeldzame muziek.

De muzieklabels zijn echter niet blij met deze collectie. Ze stappen naar de rechter om te eisen dat het IA de platen verwijdert. Volgens de labels is het IA inbreuk aan hun auteursrechten omdat ze geen toestemming hebben gekregen om de platen te gebruiken.

Het IA is echter van mening dat de platen onder de fair use-regeling vallen. Volgens deze regeling mag materiaal worden gebruikt voor educatieve doeleinden, zonder dat er toestemming voor nodig is. Het IA stelt dat het gebruik van de platen voor educatieve doeleinden past binnen de fair use-regeling.

Het is nog onduidelijk hoe de rechter zal beslissen. De uitspraak zal veel invloed hebben op de toekomst van het IA en de toegang tot oude en zeldzame muziek. Als de rechtbank beslist dat het IA inbreuk maakt op de auteursrechten, zal het IA mogelijk moeten stoppen met het aanbieden van digitale 78 toerenplaten. Als dat gebeurt, zal dit een grote impact hebben op de toegang tot oude muziek.