Mogelijk toch compensatie voor alle spaarders met hoge spaartaks
Spaarders die geen bezwaar hebben gemaakt tegen de hoge vermogensbelasting tussen 2017 en 2021, komen mogelijk toch in aanmerking voor compensatie. Eerder was de indruk dat alleen 70.000 bezwaarmakers geld terug zouden krijgen, terwijl veel meer mensen gedupeerd zijn.
Het gaat hier om de vermogensrendementsheffing, de belasting op spaargeld in box 3. Die heffing ging uit van een fictief rendement, dat met sparen helemaal niet haalbaar was in de periode van 2017 tot 2021. Veel spaarders betaalden meer belasting dan dat ze rente ontvingen. In december 2021 besloot de rechter dat spaarders hiervoor gecompenseerd moeten worden.
Daarop besloot het kabinet alleen spaarders te compenseren die op tijd bezwaar hebben gemaakt tegen hun belastingaanslag. Vooral omdat het veel duurder zou worden om alle spaarders te compenseren. Staatssecretaris van Financiƫn Marnix van Rij liet eerder weten dat de compensatie voor de bijna 70.000 bezwaarmakers 2,8 miljard euro zou kosten, terwijl het voor alle gedupeerden om 7 miljard euro zou gaan.
Na veel klachten hierover en een mogelijk groot aantal juridische procedures heeft het ministerie samen met enkele belangenorganisaties en de Belastingdienst besloten enkele proefprocedures te starten bij de Hoge Raad. Die kan dan oordelen over wie recht heeft op compensatie.
Het ministerie van Financiƫn blijft ervan overtuigd dat alleen bezwaarmakers gecompenseerd hoeven worden. Bij een eerdere uitspraak van de Hoge Raad was het oordeel dat de overheid wel meer spaarders mag compenseren, maar dat het niet hoeft.