Ministerie erkent fout in verstrekken van visum aan Taliban-vertegenwoordiger op foto met Kuipers

Het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft toegegeven dat er een fout is gemaakt bij het verstrekken van een visum aan een Taliban-vertegenwoordiger die op een foto staat met minister Stef Blok.

De foto werd gemaakt in de Afghaanse hoofdstad Kabul in juni 2019, toen Blok daar was om de Nederlandse ambassadeur te bezoeken. De Taliban-vertegenwoordiger, die op de foto staat, kreeg later een visum om naar Nederland te reizen.

Volgens het ministerie was er geen kennis van de achtergrond van de man toen het visum werd verstrekt. Het ministerie heeft toegegeven dat er een fout is gemaakt en dat er strengere controles moeten worden ingevoerd bij het verstrekken van visums.

Het ministerie heeft ook gezegd dat er geen contact is geweest tussen de Taliban-vertegenwoordiger en Blok of andere Nederlandse functionarissen. Het ministerie benadrukt dat Nederland geen contact onderhoudt met de Taliban.

De foto met de Taliban-vertegenwoordiger heeft veel kritiek opgeroepen, omdat het lijkt alsof Nederland contact onderhoudt met de Taliban. Het ministerie heeft benadrukt dat dit niet het geval is en dat er geen contact is geweest met de man.

Het ministerie heeft toegezegd dat er strengere controles zullen worden ingevoerd bij het verstrekken van visums. Dit moet ervoor zorgen dat er geen vergelijkbare situaties meer voorkomen.