Mauritshuis open na vandalisme, zaal met Meisje met de parel blijft dicht

Mauritshuis open na vandalisme, zaal met Meisje met de parel blijft dicht

Het Mauritshuis is vrijdag gewoon open voor publiek. De zaal waar het schilderij Meisje met de parel van Johannes Vermeer hangt, is wel dicht. Donderdag besmeurden activisten het doek als onderdeel van een klimaatprotest.

Het museum kondigde donderdag kort na de actie al aan dat de zaal waar het doek hing voorlopig dicht zal blijven.

Volgens een kassamedewerker komen er vrijdag nog gewoon bezoekers om de rest van het museum te bekijken, maar is het rustiger dan normaal op een vrijdag in een vakantieperiode.

De activisten lijmden zich donderdag onder meer vast aan het glas dat voor het schilderij hangt en aan de muur naast het doek. Ook werd er soep gegoten over de activist die zichzelf aan het glas plakte.

Het schilderij zelf raakte niet beschadigd. De lijst en de achterplaat liepen door de actie lichte schade op.

Museumdirecteur Martine Gosselink zegt dat de schade te herstellen is. Volgens het museum is het schilderij snel weer te zien voor het publiek, maar is nog niet bekend wanneer precies.

De drie activisten die het schilderij besmeurden zitten nog vast, meldt de politie vrijdag. De drie hebben de nacht in de cel doorgebracht en moeten nog gehoord worden door de politie. Het Openbaar Ministerie in Den Haag kon nog niet direct zeggen wat er met de activisten gaat gebeuren.