Liesblessure kost Nuis ook deelname aan 1.000 en 1.500 meter in Thialf

Liesblessure kost Nuis ook deelname aan 1.000 en 1.500 meter in Thialf

Kjeld Nuis moet dit weekend het hele World Cup-kwalificatietoernooi in Thialf aan zich voorbij laten gaan. De drievoudig olympisch kampioen kan niet in actie komen door een liesblessure, zo werd vrijdag duidelijk na een scan in het ziekenhuis.

Nuis liep zijn kwetsuur donderdag op tijdens de training in Thialf. Hij meldde zich toen al af voor de 500 meter (zijn minste afstand), maar hield hoop op de 1.000 en 1.500 meter. Die hoop bleek vergeefs, al lijkt de blessure mee te vallen.

“Er is geen grote schade, geen scheur”, meldt de teammanager van Team Reggeborgh. “Maar Kjeld heeft nu wel pijn. Als hij dit weekend gaat schaatsen, wordt dat waarschijnlijk alleen maar erger. Het kan wel een paar weken gaan duren, vermoed ik.”

De 32-jarige Nuis prolongeerde in februari van dit jaar zijn olympische titel op de 1.500 meter. In mei verlengde hij zijn contract bij Reggeborgh tot en met de Winterspelen van 2026.

Op het driedaagse World Cup-kwalificatietoernooi zijn startbewijzen te verdienen voor de eerste wereldbekers van het seizoen. De top vijf van iedere afstand is in principe zeker voor de eerste twee World Cups in Stavanger en Heerenveen.

Nuis mag nog wel hopen dat hij op de 1.000 en 1.500 meter een aanwijsplek krijgt van schaatsbond KNSB. Die aanwijsplek is bedoeld voor toppers die dit weekend te maken krijgen met een blessure of een andere calamiteit.