KLM-ban door VS-maatschappij leidt tot verlies van landingsrechten op Schiphol

KLM-ban door VS-maatschappij leidt tot verlies van landingsrechten op Schiphol

De Nederlandse luchtvaartmaatschappij KLM heeft een zware klap gekregen door de Amerikaanse luchtvaartmaatschappij Delta Airlines. Delta heeft KLM verboden om op hun Amerikaanse luchthavens te landen, waardoor KLM veel landingsrechten op Schiphol heeft verloren.

Het verbod is ingegaan op 1 juli 2020 en betekent dat KLM niet meer mag landen op de Amerikaanse luchthavens waar Delta Airlines actief is. Dit betekent dat KLM geen toegang meer heeft tot deze luchthavens, waardoor het bedrijf veel landingsrechten op Schiphol heeft verloren.

Het verbod komt als een grote schok voor KLM, aangezien het bedrijf al jarenlang een samenwerkingsverband had met Delta Airlines. Het verbod betekent dat KLM geen toegang meer heeft tot de Amerikaanse markt en dus ook niet meer kan concurreren met andere luchtvaartmaatschappijen.

KLM heeft inmiddels een aantal maatregelen genomen om de schade te beperken. Zo heeft het bedrijf een nieuwe strategie ontwikkeld om meer landingsrechten te verwerven op andere luchthavens in Europa en Aziƫ. Ook wordt er gekeken naar alternatieve manieren om de verbindingen met de VS te behouden, zoals het gebruik van codeshare-overeenkomsten met andere luchtvaartmaatschappijen.

Hoewel KLM hard werkt om de schade te beperken, is het verbod van Delta Airlines nog steeds een grote klap voor het bedrijf. Het verlies van landingsrechten op Schiphol zal waarschijnlijk leiden tot een daling van de winst en een vermindering van de concurrentiekracht van KLM.