Kabinet investeert in versnelde ontwikkeling vaccin tegen blauwtong

Het Nederlandse kabinet heeft aangekondigd dat het investeert in de versnelde ontwikkeling van een vaccin tegen blauwtong. Blauwtong is een infectieziekte die wordt veroorzaakt door een virus, en die vooral bij schapen voorkomt. De infectie kan ernstige gevolgen hebben, waaronder verminderde melkproductie, verminderde vruchtbaarheid en zelfs de dood.

Het kabinet heeft aangekondigd dat het een investering van €2 miljoen doet in de ontwikkeling van een vaccin tegen blauwtong. De investering zal worden gedaan in samenwerking met de Universiteit Utrecht en het Centraal Veterinair Instituut. Het doel is om een vaccin te ontwikkelen dat schapen beschermt tegen blauwtong, zodat de schapenboeren hun veestapel beter kunnen beschermen.

De ontwikkeling van het vaccin zal plaatsvinden in twee fasen. In de eerste fase zal er onderzoek worden gedaan naar de verschillende virussen die blauwtong veroorzaken, en naar de beste manier om deze virussen te bestrijden. In de tweede fase zal er vervolgens een vaccin worden ontwikkeld dat schapen beschermt tegen blauwtong.

Het kabinet hoopt dat de investering in de ontwikkeling van het vaccin leidt tot een betere bescherming van schapen tegen blauwtong. Dit zou betekenen dat schapenboeren hun veestapel beter kunnen beschermen, waardoor ze minder last zullen hebben van de gevolgen van blauwtong. Daarnaast zou het ook leiden tot minder verliezen voor de schapensector, waardoor de sector meer kans heeft om te groeien en te bloeien.