Jongeren en werkenden wonen steeds vaker bij hun ouders

Jongeren en werkenden wonen steeds vaker bij hun ouders. Volgens de laatste cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) wonen er in Nederland steeds meer jongeren en werkenden bij hun ouders. In 2018 woonden er bijna 1,2 miljoen jongeren en werkenden bij hun ouders, wat neerkomt op een stijging van 5% ten opzichte van 2017.

Deze stijging wordt vooral veroorzaakt door de stijgende huizenprijzen, waardoor het voor jongeren en werkenden steeds moeilijker wordt om een eigen huis te kopen. Daarnaast is er ook een toename van het aantal mensen dat bij hun ouders woont vanwege economische redenen, zoals werkloosheid of lage inkomens.

Hoewel het wonen bij de ouders een goede oplossing kan zijn voor jongeren en werkenden die op zoek zijn naar betaalbare woonruimte, kan het ook leiden tot problemen. Zo kan het leiden tot spanning tussen de ouders en hun kinderen, omdat de verhoudingen soms veranderen als er meer volwassenen in huis zijn. Ook kan het leiden tot financiƫle problemen voor de ouders, omdat ze meer geld uitgeven aan boodschappen en energiekosten.

Om te voorkomen dat jongeren en werkenden langer bij hun ouders blijven wonen dan nodig is, is het belangrijk dat er betaalbare woningen beschikbaar zijn. Daarnaast is het belangrijk dat jongeren en werkenden de juiste financiƫle steun krijgen om een eigen huis te kopen of te huren.