Jan Jongbloed, legendarische Oranje-doelman, overleden op 82-jarige leeftijd

Jan Jongbloed, legendarische Oranje-doelman, overleden op 82-jarige leeftijd

Jan Jongbloed, de legendarische doelman van het Nederlandse voetbalelftal, is op 82-jarige leeftijd overleden. Jongbloed was een van de meest succesvolle doelmannen in de geschiedenis van het Nederlandse voetbal.

Jongbloed begon zijn carrière als doelman bij FC Utrecht in 1965. Hij speelde vervolgens voor Ajax, waar hij twee keer landskampioen werd. In 1973 verhuisde hij naar Feyenoord, waar hij ook twee keer kampioen werd.

In 1974 maakte Jongbloed zijn debuut voor het Nederlandse nationale team. Hij speelde in totaal 29 interlands voor Oranje, waaronder de WK-finale van 1978 tegen Argentinië. Hoewel Nederland deze finale verloor, werd Jongbloed door velen gezien als een held voor zijn prestaties tijdens het toernooi.

Na zijn carrière als profvoetballer bleef Jongbloed betrokken bij het voetbal. Hij was onder meer trainer van FC Utrecht en assistent-coach bij het Nederlands elftal.

De voetbalwereld is in rouw na het overlijden van Jan Jongbloed. Hij wordt herinnerd als een legendarische doelman die een grote bijdrage heeft geleverd aan het Nederlandse voetbal.