Jacques Delors (98) overleden: Franse politicus en Europese Unie-architect

Jacques Delors, een van de meest invloedrijke figuren in de Europese Unie, is op 22 januari 2021 op 98-jarige leeftijd overleden. Delors was een Franse politicus en een van de belangrijkste architecten van de Europese Unie.

Delors was een van de oprichters van de Europese Unie en diende als voorzitter van de Europese Commissie van 1985 tot 1995. Hij was verantwoordelijk voor veel van de belangrijkste veranderingen die de Europese Unie heeft doorgevoerd, waaronder het creëren van de Europese interne markt en het bevorderen van economische samenwerking tussen lidstaten.

Delors was ook een fervent pleitbezorger voor meer sociale rechten in Europa, waaronder een minimumloon, gelijke lonen voor mannen en vrouwen, en het recht op vakantie. Hij was ook een voorstander van het versterken van de Europese Unie door middel van een meer geïntegreerde buitenlandse politiek.

Delors’ bijdragen aan de Europese Unie zullen nog lang worden herinnerd. Zijn visie op Europa als een samenwerkende en verenigde gemeenschap is nog steeds een inspiratiebron voor veel Europese politici. Zijn erfenis zal voortleven in de toekomstige generaties.