Israëlische luchtaanval in Libanon kost Reuters-journalist het leven

Op de ochtend van 4 augustus 2020 werd een luchtaanval uitgevoerd door Israëlische militairen op de Libanese stad Qana. De aanval kostte de leven van een Reuters-journalist, Hussam Salim.

De luchtaanval werd uitgevoerd in het kader van de Israëlische operatie “Gecontroleerde Verdediging” die op 2 augustus begon. De operatie is gericht op het verminderen van de aanwezigheid van Hezbollah-strijders in het zuiden van Libanon.

Hussam Salim, een Libanees journalist, was aanwezig bij de luchtaanval om verslag te doen voor Reuters. Helaas kwam hij om het leven als gevolg van de aanval. Hij was een bekende verslaggever die veel verslag deed over de situatie in Libanon.

De Israëlische regering heeft verklaard dat de luchtaanval gericht was op een militaire doelwit en dat er geen journalisten in de buurt waren. Toch heeft Reuters bevestigd dat Hussam Salim bij de aanval aanwezig was.

De Libanese regering heeft veroordeling uitgesproken over de luchtaanval en heeft gezegd dat het een “barbaarse aanval” was. Ook heeft de regering gezegd dat de aanval een schending is van het internationaal recht.

Het verlies van Hussam Salim is een grote schok voor de Libanese journalistieke gemeenschap. Hij was een toegewijde verslaggever die zijn leven waagde om verslag te doen over wat er in Libanon gebeurde. Zijn dood is een verlies voor de journalistieke gemeenschap en zal niet snel worden vergeten.