Iran waarschuwt demonstranten: 'Vandaag is de laatste dag van de rellen'

Iran waarschuwt demonstranten: ‘Vandaag is de laatste dag van de rellen’

Commandant Hossein Salami heeft de Iraanse demonstranten zaterdag gewaarschuwd en duidelijk gemaakt dat ze niet meer de straat op moeten gaan. “Vandaag is de laatste dag van de rellen”, zei hij. Na zeven weken van protesten in Iran vindt de Revolutionaire Garde dat het genoeg is geweest.

Waarom zijn er grote protesten in Iran?

  • Betogers trokken de straten in na de dood van de 22-jarige Masha Amini. Zij overleed nadat ze was opgepakt door de religieuze politie, omdat ze haar hidjab niet op de correcte manier zou hebben gedragen. Betogers houden de overheid verantwoordelijk voor de fatale mishandeling.

Wat Salami precies bedoelt met deze waarschuwing is niet duidelijk. Mogelijk gaan de Iraanse troepen nog harder optreden tegen de protesten.

De waarschuwing is niet alleen gericht aan de eigen burgers, maar ook aan “buitenlandse vijanden”. Volgens lokale media heeft Salami gezegd dat de onrust in Iran wordt veroorzaakt door de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk en Israël.

Die landen zouden samenzweren om het Iraanse regime omver te werpen. Maar volgens Salami gaat dat niet werken. “Als alle vijanden van Iran zich zouden verenigen, zouden ze dit regime nog niet kunnen destabiliseren.”

Honderden doden en duizenden arrestanten bij protesten

In de weken na de dood van de 22-jarige Masha Amini gingen Iraniërs in het hele land de straat op om te protesteren voor vrouwenrechten, vrijheid en mensenrechten. Bij de confrontaties met de politie zijn volgens mensenrechtenorganisaties zeker 250 mensen omgekomen. Ook werden duizenden mensen gearresteerd. Vier van hen hangt de doodstraf boven het hoofd.

De mensenrechtenorganisatie van de Verenigde Naties vindt dat Iran opgepakte betogers slecht behandelt. Er zijn onder meer aanwijzingen dat het land de lichamen van demonstranten die tijdens protesten of in detentie zijn omgekomen achterhoudt.

De protesten trokken veel aandacht in landen over de hele wereld. Ook in Nederland werd gedemonstreerd, onder meer op het Malieveld in Den Haag.