Iraanse regisseur veroordeeld tot zes maanden gevangenisstraf voor vertoning van film

Iraanse regisseur veroordeeld tot zes maanden gevangenisstraf voor vertoning van film

De Iraanse regisseur Mohammad Rasoulof is veroordeeld tot zes maanden gevangenisstraf voor het vertonen van zijn film A Man of Integrity. De film, die in 2017 op het Cannes Film Festival werd vertoond, gaat over corruptie in Iran.

De rechter oordeelde dat de film een bedreiging vormde voor de nationale veiligheid en de Iraanse waarden en normen. De veroordeling is een schokkende ontwikkeling voor de Iraanse filmindustrie, die al jarenlang onder druk staat van de regering.

Rasoulof is niet de enige die is veroordeeld voor het vertonen van de film. Ook twee andere mensen die betrokken waren bij de productie van de film, werden veroordeeld tot zes maanden gevangenisstraf.

De veroordeling is een duidelijk signaal van de Iraanse regering dat het niet tolereert dat kunstenaars kritisch zijn over het regime. Het is een schokkende ontwikkeling voor kunstenaars in Iran, die al jarenlang worden geconfronteerd met censuur en repressie.

Het is niet de eerste keer dat Rasoulof wordt veroordeeld. In 2010 werd hij veroordeeld tot een jaar gevangenisstraf voor het maken van films die kritisch waren over het regime. Ook toen werd hij veroordeeld op grond van artikelen uit het Iraanse strafrecht.

Het is duidelijk dat de Iraanse regering geen kritiek op haar beleid tolereert. Het is daarom belangrijk dat kunstenaars in Iran hun stem laten horen en hun recht op vrijheid van meningsuiting blijven verdedigen.