Iraanse activist gearresteerd bij begrafenis van tiener die zonder hoofddoek in openbaar vervoer zat

In Iran is een activiste gearresteerd tijdens de begrafenis van een tiener die zonder hoofddoek in het openbaar vervoer had gezeten. De 19-jarige Maedeh Hojabri werd gearresteerd nadat ze een video had gepost waarin ze zonder hoofddoek danste.

Volgens een lokale mensenrechtenorganisatie, de Centre for Human Rights in Iran, werd de activiste, Neda Naji, gearresteerd toen ze de begrafenis van Hojabri bijwoonde. Naji was een van de vele mensen die de begrafenis bijwoonden om hun steun te betuigen aan Hojabri’s familie.

De arrestatie van Naji is een voorbeeld van de manier waarop de Iraanse regering probeert te voorkomen dat mensen hun steun uitspreken voor degenen die zich verzetten tegen de strenge regels voor het dragen van hoofddoeken in Iran. Hoewel het dragen van een hoofddoek verplicht is voor vrouwen in Iran, zijn er steeds meer mensen die zich verzetten tegen deze regel.

De arrestatie van Naji is een schokkende herinnering aan de harde realiteit waarmee veel Iraanse vrouwen worden geconfronteerd. Hoewel de Iraanse regering beweert dat ze vrouwenrechten respecteert, blijft het verplicht dragen van hoofddoeken een duidelijk teken dat vrouwen in Iran nog steeds onderdrukt worden.

Het is belangrijk dat we ons blijven verzetten tegen de onderdrukking van vrouwen in Iran. We moeten onze stem laten horen en ervoor zorgen dat de regering verantwoordelijk wordt gehouden voor hun daden. Alleen op deze manier kunnen we ervoor zorgen dat vrouwen in Iran hun rechten krijgen en echt gelijkwaardig worden behandeld.