Inlichtingendienst waarschuwt dat Rusland technologie probeert te smokkelen

Inlichtingendienst waarschuwt dat Rusland technologie probeert te smokkelen


Rusland probeert via zogenoemde dekmantelfirma’s technologie en onderdelen in te kopen bij Nederlandse technologiebedrijven. Daarvoor waarschuwt de Militaire Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (MIVD).

De technologie en onderdelen die Rusland in handen wil krijgen, kan het land gebruiken voor de oorlog in Oekraïne. Het gaat om bijvoorbeeld microchips of vliegtuigonderdelen. Dat bevestigt een woordvoerder van het ministerie van Defensie na een interview van Het Financieele Dagblad met MIVD-hoofd Jan Swillens.

Rusland kan vanwege de internationale sancties moeilijk aan technologie en onderdelen komen die het land nodig heeft bij de strijd in Oekraïne. De Russische geheime diensten proberen hier toch aan te komen door bedrijven op te richten die goederen bij Nederlandse bedrijven kunnen inkopen. De technologie en onderdelen worden vervolgens naar Rusland gesmokkeld en daar gebruikt voor militaire doeleinden, zonder dat de Nederlandse bedrijven ervan afweten.

De Russische interesse gaat met name uit naar producten die zowel civiel als militair gebruikt kunnen worden. Het gaat om bijvoorbeeld voertuigonderdelen, communicatieapparatuur en maritieme technologie.

De woordvoerder van Defensie ziet ook dat Rusland uit is op vliegtuigonderdelen. Als gevolg van de internationale sancties staan namelijk veel vliegtuigen in Rusland aan de grond. Er is een gebrek aan onderdelen. Om toch vliegtuigen te kunnen laten opstijgen, worden er onderdelen gehaald uit toestellen die in de hangars blijven staan.

Rusland heeft veel interesse in Nederlandse industrie

De Nederlandse industrie kan al langer op de interesse van Russen rekenen. Maar hun aandacht hiervoor is wel gegroeid nadat ze in 2014 de Krim waren binnengevallen. En na de Russische invasie in Oekraïne nam de aandacht verder toe.

“Hoe zwaarder de sancties zijn, hoe moeilijker het voor de Russische geheime diensten wordt en hoe inventiever ze moeten zijn om sancties te omzeilen”, zegt de woordvoerder van Defensie. Daardoor is het voor ondernemers lastig om door te krijgen dat ze indirect zaken met Rusland doen. Volgens de zegsman helpt het als ze waakzaam blijven.


Lees meer over:

RuslandMIVDTechOorlog in Oekraïne