Inflatie daalt naar 1,2 procent in december

Inflatie daalt naar 1,2 procent in december

De inflatie in Nederland is in december gedaald naar 1,2 procent. Dit is de laagste inflatie sinds mei 2016. De inflatie is gedaald van 1,3 procent in november. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) is de daling te wijten aan de lagere prijzen van voedsel en energie.

De inflatie is een maatstaf voor de prijsstijgingen in Nederland. Het CBS berekent de inflatie door de prijsontwikkeling van een mandje met goederen en diensten te meten. Deze goederen en diensten zijn onder andere voedsel, energie, kleding, huisvesting en vervoer.

De lagere inflatie heeft een positief effect op de economie. Als de inflatie laag is, betekent dit dat de prijzen niet sterk stijgen. Dit betekent dat consumenten meer geld overhouden om te besteden. Dit kan leiden tot meer consumptie, wat weer goed is voor de economische groei.

De lage inflatie is ook goed nieuws voor de Europese Centrale Bank (ECB). De ECB heeft als doel om de inflatie op 2 procent te houden. Als de inflatie lager is dan 2 procent, betekent dit dat er geen sprake is van een te hoge inflatie. Dit betekent dat de ECB geen maatregelen hoeft te nemen om de inflatie te verhogen.

Hoewel de inflatie in december is gedaald, is het belangrijk om in gedachten te houden dat het een tijdelijke daling is. Het CBS verwacht dat de inflatie in 2021 weer zal stijgen. Daarom is het belangrijk dat consumenten hun geld verstandig besteden en niet te veel uitgeven.