In tien weken bijna 20.000 aanvragen voor langer betaald ouderschapsverlof
Bij het UWV zijn in tien weken tijd 19.980 aanvragen binnengekomen voor het nieuwe betaalde ouderschapsverlof. Dat blijkt uit cijfers die NU.nl heeft opgevraagd.
De zogeheten Wet Betaald Ouderschapsverlof (WBO) is een uitbreiding van de Wet Invoering Extra Geboorteverlof (WIEG). Door die wet was het al zo dat partners recht hebben op vijf weken betaald verlof, tegen 70 procent van het loon.
“Sinds begin augustus geldt onder de nieuwe wet dat dit negen weken is”, licht een woordvoerder van het UWV toe. Daarbij geldt de WBO niet alleen voor de partner, maar voor beide ouders. Het gaat in alle gevallen om mensen in loondienst.
Het UWV keert dan 70 procent van het loon uit, de werkgever schiet dat voor. “We denken dan ook dat er aan het eind van het jaar nog een piek komt”, zegt de woordvoerder. “Van aanvragen die nu al bij de werkgever zijn gedaan, maar nog niet bij ons zijn ingediend.”
De werknemer hoeft het verlof niet aaneengesloten op te nemen. “Dat kan ook gespreid worden over een aantal uren op verschillende dagen.” Wel is het zo dat minimaal één week moet worden opgenomen, om in aanmerking te komen voor de regeling.
Sowieso moet het verlof, of het nu één week duurt, negen weken of alles ertussenin, worden opgenomen binnen een jaar na de geboorte van het kind.
Het aantal aanvragen voor het betaalde verlof bij het UWV loopt de laatste weken op tot bijna drieduizend per week.