Ian Wilmut, Bedenker van Wereldberoemde Gekloonde Schaap Dolly, Overleden

Ian Wilmut, de wereldberoemde bedenker van het gekloonde schaap Dolly, is op 14 juli 2020 op 79-jarige leeftijd overleden. Hij was een Britse embryoloog en professor aan de Universiteit van Edinburgh. Wilmut was een van de leidende figuren in de ontwikkeling van klonen van dieren.

Wilmut werd in 1941 geboren in Hampton Lucy, Warwickshire. Hij studeerde biologie aan de Universiteit van Birmingham en behaalde in 1967 zijn doctoraat in embryologie. In 1988 begon hij aan de Universiteit van Edinburgh met het klonen van dieren. In 1996 kondigde hij aan dat hij een schaap had gekloond, waarmee hij de geschiedenis inging als de bedenker van Dolly, het eerste gekloonde zoogdier.

Het klonen van dieren was een omstreden onderwerp, maar Wilmut was ervan overtuigd dat het een belangrijke bijdrage kon leveren aan de medische wetenschap. Hij geloofde dat het mogelijk zou zijn om stamcellen te gebruiken om organen te klonen voor transplantaties. Zijn onderzoek naar klonen heeft geleid tot veel nieuwe ontwikkelingen in de medische wetenschap.

Wilmut was een veelgeprezen wetenschapper die veel prijzen en eerbewijzen heeft ontvangen voor zijn werk. Hij ontving onder meer de Royal Medal van de Koninklijke Societeit en werd benoemd tot Commandeur in de Orde van het Britse Rijk.

Wilmut was een pionier op het gebied van klonen en zal altijd herinnerd worden als de bedenker van Dolly, het eerste gekloonde zoogdier. Zijn werk heeft veel bijgedragen aan de medische wetenschap en zal voor altijd voortleven.