Huren in de vrije sector stegen sterk in 2020

In 2020 was er een sterke stijging te zien in het aantal huurwoningen in de vrije sector. Volgens cijfers van het CBS steeg het aantal huurwoningen in de vrije sector met maar liefst 8,2 procent ten opzichte van 2019. Dit is de grootste stijging sinds 2012.

De stijging is vooral te danken aan de toenemende vraag naar betaalbare huurwoningen. De prijzen van koopwoningen stegen namelijk sterk, waardoor veel mensen geen koopwoning konden betalen. De stijging van de huurprijzen in de vrije sector was echter veel minder sterk dan die van de koopwoningen. Hierdoor werd de vrije sector een interessante optie voor mensen die op zoek waren naar een betaalbare woning.

De stijging in het aantal huurwoningen in de vrije sector heeft ook gevolgen voor de woningmarkt. Doordat er meer huurwoningen beschikbaar zijn, is er minder druk op de koopwoningmarkt. Hierdoor zijn er minder mensen die op zoek zijn naar een koopwoning, waardoor de prijzen van koopwoningen ook minder sterk stijgen.

Hoewel de stijging van het aantal huurwoningen in de vrije sector positief is, is er ook een nadeel. Veel mensen die op zoek zijn naar een betaalbare woning, hebben namelijk geen toegang tot de vrije sector. Doordat veel woningen in de vrije sector al bezet zijn, is het lastig om een betaalbare woning te vinden.

Om ervoor te zorgen dat iedereen toegang heeft tot betaalbare woningen, is het belangrijk dat er meer huurwoningen worden gebouwd. Daarnaast moet er ook gekeken worden naar manieren om de huurprijzen in de vrije sector te verlagen, zodat iedereen toegang heeft tot betaalbare woningen.