Hoogste straf voor Proud Boys-leider wegens Capitool-bestorming tot nu toe

De Amerikaanse rechtbank heeft de hoogste straf tot nu toe uitgedeeld aan een leider van de extreemrechtse groep Proud Boys, in verband met de bestorming van het Capitool in januari 2021. Ethan Nordean, ook wel bekend als Rufio Panman, kreeg een gevangenisstraf van zes maanden en een boete van $9.500.

Nordean was een van de leiders van de Proud Boys, een groep die bekend staat om hun extreemrechtse opvattingen. Hij was ook een van de meest prominente leden die betrokken waren bij de bestorming van het Capitool op 6 januari 2021. Hij werd gearresteerd op 16 april 2021 en schuldig bevonden aan vier misdrijven: het binnendringen van het Capitool, het verstoren van de openbare orde, het verstoren van het Congres en het verstoren van de vergadering.

Nordean is de eerste Proud Boys-leider die veroordeeld is voor zijn betrokkenheid bij de bestorming. Eerder werden andere leden veroordeeld tot gevangenisstraffen van maximaal vier maanden. De zes maanden gevangenisstraf die Nordean kreeg, is dus de hoogste straf tot nu toe.

De rechter benadrukte dat Nordean’s straf bedoeld was om anderen af te schrikken. Hij zei dat Nordean’s betrokkenheid bij de bestorming “een voorbeeld moest stellen voor anderen die de wet overtreden”.

Hoewel Nordean’s straf de hoogste is tot nu toe, zullen er waarschijnlijk nog meer veroordelingen volgen. Er worden nog steeds onderzoeken gedaan naar andere leden van de Proud Boys die betrokken waren bij de bestorming. Als gevolg hiervan zullen er waarschijnlijk nog meer veroordelingen volgen met langere straffen.