Hongarije staat Oekraïense EU-toetreding tijdens top niet ter discussie

Hongarije staat Oekraïense EU-toetreding tijdens top niet ter discussie

Hongarije heeft tijdens de top van de Europese Unie (EU) in Brussel de Oekraïense toetreding tot de EU niet ter discussie gesteld. Hoewel de Hongaarse premier Viktor Orbán eerder kritiek had geuit op de Oekraïense regering, heeft hij tijdens de top duidelijk gemaakt dat Hongarije geen belemmeringen zal opwerpen voor de toetreding van Oekraïne tot de EU.

De Hongaarse premier heeft verklaard dat Hongarije de Oekraïense regering niet steunt in haar politieke beslissingen, maar dat het land wel bereid is om samen te werken met Oekraïne om een oplossing te vinden voor hun geschillen. Orbán heeft ook verklaard dat Hongarije zich zal blijven inzetten voor een Europese Unie die open staat voor Oekraïense burgers.

De Europese Unie heeft Oekraïne in juni 2017 een stappenplan aangeboden om de toetreding tot de EU te vergemakkelijken. Het stappenplan omvat onder meer hervormingen van de economie, het versterken van de rechtsstaat en het verbeteren van de mensenrechten. Oekraïne heeft aangegeven dat het land bereid is om deze hervormingen door te voeren om zo toegang te krijgen tot de Europese Unie.

Hoewel er nog veel werk te doen is voordat Oekraïne lid kan worden van de Europese Unie, is het duidelijk dat Hongarije geen belemmeringen zal opwerpen voor de toetreding van Oekraïne tot de EU. Dit is een positief teken dat er een einde komt aan de spanningen tussen Hongarije en Oekraïne en dat beide landen bereid zijn om samen te werken om een oplossing te vinden voor hun geschillen.