Haarlem biedt excuses aan voor slavernijgeschiedenis

Haarlem heeft excuses aangeboden voor de slavernijgeschiedenis van de stad. In een verklaring op de website van de gemeente staat dat Haarlem zich ervan bewust is dat de stad in het verleden betrokken was bij de slavernij. De verklaring stelt dat de gemeente zich verontschuldigt voor de schade en pijn die de slavernij heeft veroorzaakt.

De verklaring is ondertekend door de burgemeester van Haarlem, Jos Wienen. Hij zei dat de stad zich bewust is van de gevolgen van de slavernij voor Afro-Nederlanders en dat er meer moet worden gedaan om de schade te herstellen. Hij riep op tot een open gesprek over de geschiedenis van Haarlem en de slavernij.

De verklaring is onderdeel van een groter initiatief om de geschiedenis van slavernij in Haarlem te erkennen. De gemeente heeft een werkgroep opgericht om te onderzoeken hoe de stad kan bijdragen aan het herstel van de schade die is veroorzaakt door de slavernij.

De verklaring is een belangrijke stap in het erkennen van de geschiedenis van slavernij in Haarlem. Door excuses aan te bieden en maatregelen te nemen om de schade te herstellen, toont de gemeente dat ze zich bewust is van haar verantwoordelijkheid voor het herstel van de schade die is veroorzaakt door de slavernij.