Gien van Maanen (87), pionier in vrouwenvoetbal en handbalkeeper, is overleden

Gien van Maanen, een pionier in het vrouwenvoetbal en handbalkeeper, is op 87-jarige leeftijd overleden. Ze was een van de eerste vrouwen die een voetbalwedstrijd speelde in Nederland.

Van Maanen begon haar voetbalcarrière in de jaren 50 bij de Amsterdamse club RAP. Ze speelde daar samen met andere vrouwen, maar de competitie was toen nog niet officieel erkend. In de jaren 60 werd de eerste officiële vrouwenvoetbalcompetitie in Nederland opgericht. Van Maanen speelde toen voor de club RKAVV in Den Haag.

Naast voetbal speelde Van Maanen ook handbal. Ze was de eerste vrouwelijke keeper in Nederland. Ze speelde voor de club DHC Delft en werd later ook bondscoach van het Nederlands vrouwenhandbalteam.

Van Maanen was een inspiratiebron voor veel vrouwen die voetbal en handbal wilden spelen. Ze was een voorbeeld van doorzettingsvermogen en toewijding aan het spel. Ze heeft veel bijgedragen aan de ontwikkeling van het vrouwenvoetbal en handbal in Nederland.

Haar familie, vrienden en vele fans zullen haar herinneren als een sportvrouw met een grote passie voor het spel. Haar dood is een grote verlies voor de Nederlandse sportwereld.