GGD waarschuwt voor eten uit omgeving vliegveld Rotterdam vanwege pfas

De GGD Rotterdam-Rijnmond waarschuwt mensen die in de omgeving van het vliegveld Rotterdam wonen voor het eten van voedsel dat afkomstig is uit de buurt. Dit komt omdat er sprake is van een verhoogd risico op blootstelling aan PFAS (per- en polyfluoralkylstoffen). PFAS zijn een groep chemische stoffen die vaak worden gebruikt in producten zoals verf, coating, smeermiddelen en brandblusschuim.

PFAS kunnen schadelijk zijn voor de gezondheid als ze in grote hoeveelheden worden ingenomen. Er is bewijs dat deze stoffen kunnen leiden tot schade aan de lever, de nieren en het immuunsysteem. Daarom waarschuwt de GGD Rotterdam-Rijnmond mensen die in de omgeving van het vliegveld wonen om voedsel te vermijden dat afkomstig is uit de buurt.

De GGD raadt mensen aan om alleen voedsel te eten dat afkomstig is van een betrouwbare bron. Voedsel dat afkomstig is uit de omgeving van het vliegveld moet worden vermeden, omdat het mogelijk is dat het verontreinigd is met PFAS.

De GGD raadt ook aan om regelmatig te controleren of er nog steeds een verhoogd risico bestaat op blootstelling aan PFAS. Als er geen verhoogd risico meer bestaat, kan voedsel uit de omgeving van het vliegveld weer veilig worden gegeten.

Het is belangrijk om te weten dat er een verhoogd risico is op blootstelling aan PFAS als je in de omgeving van het vliegveld woont. Daarom waarschuwt de GGD Rotterdam-Rijnmond mensen om alleen voedsel te eten dat afkomstig is van een betrouwbare bron.