Gezondheidsraad beveelt vaccinatieprogramma apenpokken voor risicogroep aan

De Gezondheidsraad heeft een vaccinatieprogramma voor apenpokken aanbevolen voor mensen die een hoog risico lopen om de ziekte te krijgen. Apenpokken is een infectieziekte die wordt veroorzaakt door het Varicella-zostervirus. Het virus wordt overgedragen door direct contact met iemand die de ziekte heeft, of door luchtverontreiniging.

De Gezondheidsraad adviseert dat mensen die een verhoogd risico lopen om de ziekte te krijgen, zoals mensen met een verminderde weerstand, zich laten vaccineren. Ook mensen die in contact komen met patiƫnten met apenpokken, zoals gezondheidswerkers, moeten zich laten vaccineren.

Het vaccin is veilig en effectief en het beschermt tegen ernstige complicaties van de ziekte. De meeste mensen die gevaccineerd zijn, ontwikkelen geen symptomen van apenpokken. Er zijn echter enkele bijwerkingen die kunnen optreden, waaronder koorts, hoofdpijn en misselijkheid.

De Gezondheidsraad raadt ook aan dat mensen die al apenpokken hebben gehad, zich laten vaccineren. Omdat het virus meerdere keren kan worden overgedragen, is het belangrijk dat mensen die al eerder de ziekte hebben gehad, hun immuunsysteem versterken met een boosterdosis van het vaccin.

Het vaccin is beschikbaar bij artsen en apothekers. Als u meer informatie wilt over het vaccin, neem dan contact op met uw arts of apotheker.