Geschorste Amsterdamse studentenvereniging wegens ernstige misstanden

De Amsterdamse studentenvereniging ‘Vindicat’ is geschorst door de universiteit van Amsterdam. De schorsing is ingegaan op 1 juli 2019 en duurt tot 1 januari 2020. De schorsing volgt na een onderzoek van de universiteit naar ernstige misstanden binnen de vereniging.

Het onderzoek heeft aangetoond dat er sprake is van seksueel grensoverschrijdend gedrag, discriminatie, intimidatie en mishandeling binnen de vereniging. Ook is er sprake van een cultuur van machtsmisbruik en gebrek aan respect voor de privacy van leden.

De universiteit heeft de schorsing ingesteld om ervoor te zorgen dat deze misstanden worden aangepakt. Onderdeel van de schorsing is dat Vindicat een plan maakt om deze misstanden aan te pakken. Daarnaast moet de vereniging ook een plan maken om de veiligheid en het welzijn van haar leden te waarborgen.

De schorsing heeft grote gevolgen voor de vereniging. Alle activiteiten van Vindicat zijn tijdelijk stilgelegd en alle leden moeten hun lidmaatschap opzeggen. Ook zijn er geen nieuwe leden toegestaan.

De universiteit heeft aangegeven dat de schorsing pas wordt opgeheven als de vereniging haar verplichtingen heeft nagekomen. Als Vindicat de schorsing overtreedt, kan de universiteit besluiten om de vereniging voorgoed te sluiten.

Het is belangrijk dat studentenverenigingen een veilige en respectvolle omgeving creëren voor hun leden. De schorsing van Vindicat laat zien dat de universiteit niet tolereert dat er misstanden binnen studentenverenigingen plaatsvinden.