Gasverbruik daalt met meer dan een derde in twee jaar

tijd

De afgelopen twee jaar heeft Nederland een aanzienlijke vermindering van het gasverbruik gezien. Volgens cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) is het gasverbruik met meer dan een derde gedaald, van 8,6 miljard kubieke meter in 2018 naar 5,6 miljard kubieke meter in 2020.

Deze daling is vooral te wijten aan de toegenomen energie-efficiëntie van gebouwen en industrieën. Door de toepassing van energiebesparende maatregelen zoals isolatie, zonnepanelen en energiezuinige apparatuur, is er minder gas nodig om dezelfde hoeveelheid energie te produceren.

Daarnaast heeft de overgang naar duurzame energiebronnen zoals wind- en zonne-energie ook bijgedragen aan de daling van het gasverbruik. De Nederlandse overheid heeft een ambitieus plan opgesteld om tegen 2050 volledig klimaatneutraal te zijn. Om dit te bereiken, moeten we meer duurzame energiebronnen gebruiken en minder afhankelijk zijn van fossiele brandstoffen zoals gas.

Hoewel de daling van het gasverbruik een positief effect heeft op het milieu, kan het ook gevolgen hebben voor de economie. De Nederlandse gasindustrie is afhankelijk van een hoog gasverbruik om winstgevend te blijven. Als het verbruik verder daalt, zal de industrie waarschijnlijk minder winst maken en zullen er mogelijk banen verloren gaan.

Het is duidelijk dat er nog veel werk aan de winkel is om de Nederlandse energievoorziening duurzaam te maken. Maar de daling van het gasverbruik in de afgelopen twee jaar is een stap in de goede richting. Als we blijven investeren in energiebesparende technologieën en duurzame energiebronnen, zullen we onze ambitieuze klimaatdoelstellingen waarschijnlijk bereiken.