Ford stopt na 47 jaar met productie van iconische Fiesta

Ford stopt na 47 jaar met productie van iconische Fiesta

Na bijna een halve eeuw stopt Ford volgend jaar met het bouwen van de beroemde Fiesta. De afgelopen decennia zijn er diverse types ontwikkeld, maar er komt geen nieuwe meer, heeft de autoproducent bekendgemaakt. Het bedrijf wil alleen nog elektrische auto’s maken tegen 2030 en daarin is geen ruimte voor een nieuw model van de Fiesta.

De compacte auto is in 1976 op de markt gebracht. Sindsdien zijn er zo’n 22 miljoen van verkocht. In 2017 kwam Ford met het zevende en tevens laatste model. Hij is in verschillende landen geproduceerd, waaronder België, Duitsland, Mexico en het Verenigd Koninkrijk. Eind juni volgend jaar moet de laatste Fiesta van de band rollen.

Ford werkt net als veel andere fabrikanten aan een overstap naar elektrisch rijden. Daarom wil het bedrijf tegen het einde van dit decennium alleen nog auto’s op de markt brengen die rijden op stroom. Zo komen de Amerikanen in 2024 met drie nieuwe elektrische personenauto’s en vier nieuwe elektrische bedrijfswagens.

Ook speelt volgens een woordvoerder van Ford mee dat klanten steeds minder naar een hatchback vragen, zoals de Fiesta, en steeds meer naar andere typen auto’s, bijvoorbeeld een SUV.