FIA straft Red Bull voor budgetkwestie: miljoenenboete en minder ontwikkelingstijd

FIA straft Red Bull voor budgetkwestie: miljoenenboete en minder ontwikkelingstijd


Red Bull Racing krijgt een boete van 7 miljoen dollar (ruim 7 miljoen euro) en mag 10 procent minder tijd besteden aan aerodynamische ontwikkeling. De renstal wordt zo gestraft voor het overschrijden van de budgetlimiet in 2021. De FIA maakte de sancties vrijdag bekend, nadat eerder al duidelijk was geworden dat het team en de automobielfederatie een schikking hadden getroffen.

De FIA stelt dat Red Bull het budget van 145 miljoen dollar vorig jaar met 1,8 miljoen Britse pond (1,6 procent) heeft overschreden. Ook laat de federatie weten dat het team van Max Verstappen niet frauduleus heeft gehandeld.

Wel benadrukte de FIA dat de overschrijding een stuk beperkter was geweest als Red Bull een belastingaftrek van 1,4 miljoen pond op de juiste manier had opgenomen in de jaarreportage. Dan was er nog altijd sprake geweest van een overschrijding, maar dan wel een van slechts 0,37 procent.

Omdat het een schikking, of Accepted Breach Agreement, betreft, is er geen mogelijkheid om in beroep te gaan. Red Bull moet de boete binnen dertig dagen betalen. Geldstraffen vallen niet binnen de budgetlimiet.

Red Bull mocht al minder aerodynamisch testen

De restrictie van aerodynamische ontwikkeling betekent vooral dat Red Bull de komende twaalf maanden minder tijd mag besteden in de windtunnel.

Vanwege de eerste plaats in het constructeurskampioenschap mocht de renstal van alle teams sowieso al het minst testen: 70 procent van de vastgestelde tachtig uren. Dat is op basis van een complexe rekenmethode nu teruggebracht naar 63 procent. Deze al bestaande regels zijn bedoeld om de deelnemers in het veld dichter bij elkaar te brengen. De huidige nummer twee Ferrari mag bijvoorbeeld 75 procent van die tachtig uur besteden en de nummer laatst 115 procent.

‘Direct impact op de snelheid van de auto’

Red Bull Racing-teambaas Christian Horner gaf vrijdagavond een persconferentie over de kwestie. Hij is het op veel punten niet eens met de FIA, maar zei “het hoofdstuk te willen afsluiten”. Volgens de Brit zijn alle speculaties al schadelijk voor Red Bull. “We hadden het kunnen aanvechten, maar dat had wel een jaar kunnen duren.”

Horner sprak van een draconische straf en doelde daarmee vooral op de beperking van de windtunneltijd. “Dat is echt heel nadelig voor ons. We mogen nu zo veel minder testen dan onze concurrenten, dat het wel een halve seconde aan rondetijd kan schelen. Dit heeft direct impact op de snelheid van onze auto.”

Aston Martin moet de FIA ook een boete betalen. De renstal heeft een geldstraf van 450.000 dollar gekregen. Dat team gaf in 2021 niet te veel uit, maar maakte wel een procedurele fout.

Eerder


Lees meer over:

Formule 1Red Bull RacingMax Verstappen