Faillissement garnalenpeller had arbeidsvoorwaarden niet mogen verslechteren

De garnalenpeller uit Zeeland, die eerder dit jaar failliet ging, had de arbeidsvoorwaarden van zijn werknemers niet mogen verslechteren. Dit blijkt uit een onderzoek van de Inspectie SZW.

Het bedrijf had de arbeidsvoorwaarden van zijn werknemers verslechterd door de arbeidsduur te verlengen, het aantal vakantiedagen te verminderen en het salaris te verlagen. De Inspectie SZW heeft bevestigd dat dit niet toegestaan is.

De Inspectie SZW heeft ook vastgesteld dat het bedrijf de werknemers niet voldoende had geïnformeerd over hun rechten. Daarnaast had het bedrijf geen afspraken gemaakt over de vergoedingen die de werknemers kregen voor het werken tijdens feestdagen.

Het bedrijf had de arbeidsvoorwaarden niet mogen veranderen zonder de instemming van de werknemers. De Inspectie SZW heeft aangegeven dat het bedrijf zich niet aan de wet heeft gehouden en dat het de werknemers schadevergoedingen moet betalen.

De Inspectie SZW stelt dat bedrijven hun werknemers altijd goed moeten informeren over hun rechten en dat bedrijven hun arbeidsvoorwaarden niet mogen veranderen zonder de instemming van de werknemers. Bedrijven moeten zich aan de wet houden om problemen te voorkomen.