Facebook-moederbedrijf onderuit op de beurs na tegenvallende advertentieverkopen

Facebook-moederbedrijf onderuit op de beurs na tegenvallende advertentieverkopen

Bij de opening van de de aandelenbeurs in New York heeft Facebook-moederbedrijf Meta miljarden aan beurswaarde zien verdampen. De beurskoers van Meta daalde met 25 procent.

Door onze techredactie

Aanleiding voor de forse daling zijn de tegenvallende kwartaalcijfers. Beleggers zijn flink geschrokken van de kwartaalcijfers van het socialemediabedrijf. Bij de openingsbel ging zo meer dan 80 miljard dollar (80 miljard euro) aan beurswaarde in rook op en de koers van het aandeel zakte tot het laagste niveau sinds 2016.

Meta rapporteerde voor het tweede kwartaal op rij een daling van de omzet. Adverteerders letten vanwege de economische onzekerheid scherper op de uitgaven. Daardoor zijn ze terughoudender geworden met het inkopen van advertenties bij Meta.

Reclame-inkomsten zijn met afstand de belangrijkste inkomstenbron van Meta. Het bedrijf van topman Mark Zuckerberg zei in juli al dat die inkomsten ook in het derde kwartaal onder druk zullen staan.

De nettowinst in het derde kwartaal bedroeg 4,4 miljard dollar, tegen 9,2 miljard dollar een jaar eerder. De kosten stegen met 19 procent tot 22 miljard dollar. Om die kosten in bedwang te houden, heeft Meta een vacaturestop aangekondigd.

Ontwikkeling metaverse kost veel geld

Verder is het bedrijf bezig met grote investeringen in het metaverse. Die droom van Zuckerberg bestaat uit een virtuele wereld waarin mensen allerlei zaken kunnen doen vanuit huis. Zo kunnen ze elkaar ontmoeten in een virtuele omgeving, maar ook gamen of sporten.

Het aantal dagelijks actieve gebruikers van de apps van Meta bedroeg in het afgelopen kwartaal meer dan 2,9 miljard. Maandelijks gaat het om 3,7 miljard mensen. De groei van met name Facebook vlakt al enige tijd af, mede door concurrentie van TikTok en Snapchat.


Lees meer over:

EconomieTechMeta