EU voert nieuwe wet in om macht van techbedrijven te beteugelen

EU voert nieuwe wet in om macht van techbedrijven te beteugelen


De Europese Unie heeft dinsdag een nieuwe wet ingevoerd die de macht van grote technologiebedrijven moet inperken. De nieuwe regels moeten er onder meer voor zorgen dat gebruikers van verschillende chatdiensten met elkaar kunnen praten. Daarnaast moeten ze de privacy van gebruikers beter beschermen.

De Digital Markets Act (DMA) richt zich op de grootste techbedrijven. Het gaat om internetplatforms met minimaal 45 miljoen maandelijks actieve gebruikers in Europa. Daarnaast moeten de bedrijven een beurswaarde van minstens 75 miljard euro hebben. Dat zijn bijvoorbeeld Google, Amazon, Facebook, Apple en Microsoft.

Onderdeel van de wetgeving is dat bedrijven chatdiensten moeten openstellen, zodat gebruikers van verschillende diensten met elkaar kunnen praten. Dat betekent dat WhatsApp-gebruikers bijvoorbeeld moeten kunnen chatten met Signal-gebruikers en andersom.

Gebruikers moeten ook alle vooraf geïnstalleerde apps op hun telefoon kunnen verwijderen. Tot nu toe leverden fabrikanten hun telefoons met een aantal van hun eigen diensten of apps waarmee ze een samenwerking hebben. Na het invoeren van de DMA moeten mensen die een telefoon kopen alle apps op elk moment kunnen verwijderen.

Wet moet privacy gebruikers beter beschermen

Daarnaast mogen bedrijven hun eigen diensten ook niet voortrekken op concurrerende diensten. Google mag bijvoorbeeld niet zijn Chrome-browser als standaard instellen voor gebruikers.

De DMA moet ook de privacy van gebruikers beter beschermen. Zo mogen bedrijven die op verschillende platforms persoonlijke gegevens verzamelen die alleen combineren als de gebruiker daar toestemming voor geeft. Denk bijvoorbeeld aan data die Instagram met Facebook kan delen, omdat beide bedrijven van Meta zijn.

Verder mogen de techplatforms onder de nieuwe regels niet langer van ontwikkelaars eisen dat ze gebruikmaken van bepaalde diensten om in een appwinkel te mogen staan. Daarbij gaat het onder meer over betaaldiensten. Nu lopen veel betalingen via diensten van Apple of Google als gebruikers apps uit hun winkels downloaden. Straks moeten klanten ook direct aan ontwikkelaars kunnen betalen.

Hoge boetes als bedrijven niet aan de wet voldoen

Als een bedrijf zich niet aan de regels houdt, kan het een boete verwachten die neerkomt op maximaal 10 procent van de wereldwijde omzet. Gaat een bedrijf herhaaldelijk in de fout, dan kan de boete oplopen tot 20 procent van de omzet.

Voldoet het bedrijf systematisch niet aan de DMA of schendt het de regels minstens drie keer in acht jaar, dan kan de Europese Commissie een marktonderzoek instellen. De Commissie kan daarna verregaande straffen opleggen, zoals het opsplitsen van een bedrijf.

De wetgeving gaat nu een zogenoemde ‘implementatiefase’ in van zes maanden. De Europese Commissie wil uiterlijk 6 september 2023 bekendmaken welke bedrijven onder de DMA vallen.


Lees meer over:

Europese UnieTech