EU eist dat Polen een einde maakt aan de blokkade van Oekraïense vrachtwagens

EU eist dat Polen een einde maakt aan de blokkade van Oekraïense vrachtwagens

De Europese Unie (EU) heeft Polen opgeroepen om een einde te maken aan de blokkade van Oekraïense vrachtwagens die door het land wordt opgelegd. De EU stelt dat de blokkade in strijd is met de Europese wetgeving en de internationale verplichtingen van Polen.

De blokkade begon in juli 2019, toen Polen besloot om Oekraïense vrachtwagens te weren uit het land. Dit was een reactie op de Oekraïense wetgeving die Polen verplichtte om een bijzondere vergunning te hebben om Oekraïense vrachtwagens toe te laten. Deze wetgeving was bedoeld om de Oekraïense transportsector te beschermen.

De EU heeft Polen gevraagd om de blokkade onmiddellijk op te heffen. Volgens de EU is de blokkade in strijd met de Europese wetgeving, waaronder de regels voor vrij verkeer van goederen en diensten binnen de Europese Unie. Bovendien is de blokkade in strijd met de internationale verplichtingen van Polen, waaronder de Overeenkomst van Parijs over het vervoer van goederen over de weg.

De EU heeft ook gewaarschuwd dat als Polen niet binnen een redelijke termijn een einde maakt aan de blokkade, er juridische stappen zullen worden ondernomen. De EU is van mening dat de blokkade schadelijk is voor zowel de Oekraïense als de Europese transportsector, en dat het einde ervan noodzakelijk is om een gelijk speelveld te creëren.

Het is nog onduidelijk of Polen zal toegeven aan de eisen van de EU. De Polen hebben hun standpunt herhaaldelijk verdedigd, maar hebben nog geen concrete stappen ondernomen om de blokkade op te heffen. Het is dus afwachten wat er gaat gebeuren.