EU-buitenlandchef eist vrijlating van Zweedse medewerker door Iran

EU-buitenlandchef eist vrijlating van Zweedse medewerker door Iran

De Europese Unie heeft een dringend verzoek gedaan aan Iran om de onmiddellijke vrijlating van een Zweedse medewerker te verlenen. De Zweedse medewerker werd opgepakt door de Iraanse autoriteiten op verdenking van spionage.

De EU-buitenlandchef, Josep Borrell, heeft Iran dringend verzocht om de Zweedse medewerker onmiddellijk vrij te laten. Hij zei dat de EU de situatie met grote bezorgdheid volgt en dat de EU de mensenrechten van de Zweedse medewerker moet respecteren.

De Zweedse medewerker werd opgepakt door de Iraanse autoriteiten in oktober 2020. Er is geen informatie vrijgegeven over de identiteit van de medewerker of de reden waarom hij werd opgepakt.

De EU heeft Iran gevraagd om alle informatie over de aanhouding te verstrekken en om de Zweedse medewerker onmiddellijk vrij te laten. De EU heeft ook herhaaldelijk aangedrongen op een eerlijk proces voor de medewerker.

De EU heeft Iran ook gevraagd om alle diplomatieke contacten met Zweden te hervatten. De EU heeft benadrukt dat het belangrijk is dat Iran de internationale verplichtingen nakomt en de mensenrechten respecteert.

Het is nog onduidelijk wat er met de Zweedse medewerker gaat gebeuren. De EU blijft echter druk uitoefenen op Iran om de medewerker onmiddellijk vrij te laten en eerlijk te behandelen.