Energiecompensatie van 190 euro doneren? 'Ik heb echt geen korting nodig'

Energiecompensatie van 190 euro doneren? ‘Ik heb echt geen korting nodig’


Alle huishoudens krijgen in november en december 190 euro om de stijgende energiekosten te compenseren. Maar niet iedereen heeft dat geld even hard nodig. Sommige mensen kiezen ervoor om de compensatie te doneren.

Hoewel veel huishoudens geholpen zijn met de compensatie van de energiekosten, zijn er ook twijfels over de effectiviteit van de regeling. Want wat als je de korting niet nodig hebt? Dat die mensen hetzelfde bedrag krijgen, wringt bij sommigen.

“Ik begrijp dat er voor het kabinet maar één keuze mogelijk was op de korte termijn, namelijk: iedereen die 190 euro korting geven”, zegt journalist Hans Laroes tegen Intermediair. “Voor de mensen die het hard nodig hebben, ben ik blij met deze regeling.”

‘Dat geld is niet voor mij bedoeld’

Maar Laroes merkt dat veel mensen in zijn omgeving de energiekorting niet nodig hebben, en dat geldt ook voor hemzelf. “Zelf heb ik het geluk dat ik in een nieuw en goed geïsoleerd appartement woon. Bovendien heb ik een warmtepomp, zonnepanelen en een goed pensioen. Momenteel betaal ik aan energie maar 26 euro per maand, ik heb echt geen korting nodig.”


Als de jaarrekening lager is dan 380 euro, kan de leverancier ervoor kiezen het resterende bedrag naar de klant over te maken.

Tim van Dijk, woordvoerder ministerie van Economische Zaken & Klimaat


Ook senior re-integratiespecialist Jacqueline Keuning zegt de 190 euro korting in november en december niet nodig te hebben. “Ik heb zonnepanelen en een vast contract tot april 2024: compensatie voor de gestegen lasten heb ik niet nodig. Om mij heen zie ik dat mensen worstelen met hun budget. Dat geld is niet voor mij bedoeld.”

Leverancier bepaalt hoe korting wordt verrekend

“Het kabinet heeft gezocht naar een zo gericht mogelijke maatregel die snel uitvoerbaar is”, zegt Tim van Dijk, woordvoerder bij het ministerie van Economische Zaken en Klimaat. Een gerichte regeling bleek niet mogelijk voor dit jaar. “Terwijl veel huishoudens nu al worden geconfronteerd met hoge energieprijzen. Om deze mensen te helpen, heeft het kabinet gekozen voor deze regeling.”

Huishoudens die per maand minder dan 190 euro betalen aan energiekosten, krijgen door de compensatie in november en december in zekere zin ‘geld toe’. Het is aan de energieleveranciers hoe dit verrekend wordt, zegt Van Dijk. “Het is afhankelijk van de facturatiemethode. Als de jaarrekening lager is dan 380 euro, kan de leverancier ervoor kiezen het resterende bedrag naar de klant over te maken.”

‘Hoop mensen te inspireren’

Minister voor Klimaat en Energie Rob Jetten heeft laten weten dat hij het geld dat hij zelf ontvangt, gaat doneren. “Hij hoopt dat mensen die het geld niet nodig hebben dit ook doneren aan een goed doel naar keuze”, zegt woordvoerder Van Dijk. “Zelf geeft hij zijn bedrag aan een voedselbank en een organisatie die sinterklaascadeaus koopt voor kinderen uit armere gezinnen.”

Laroes en Keuning hebben grotendeels dezelfde bestemming voor ogen. Keuning: “Het lijkt mij de simpelste oplossing om het geld te doneren aan voedselbanken. Zij helpen direct de huishoudens bij wie het water tot aan de lippen komt. Als ik door mijn bedrag te doneren andere mensen kan inspireren hetzelfde te doen, is dat mooi meegenomen.”


Lees meer over:

Geld