Eigenaar Nord Stream onderzoekt toedracht explosies in Zweedse wateren

Eigenaar Nord Stream onderzoekt toedracht explosies in Zweedse wateren

De beheerder van gaspijplijn Nord Stream 1 heeft een speciaal schip naar de Zweedse wateren gestuurd om onderzoek te doen naar de ontploffingen die in september plaatsvonden. Dat heeft het in Zwitserland gevestigde Nord Stream AG, dat in Russische handen is, donderdag bekendgemaakt.

Specialisten op het schip hebben 24 uur nodig om voorbereidingen te treffen voor de inspectiewerkzaamheden die dan drie tot vijf dagen zullen duren. Er is daarbij contact met de Zweedse marine.

Zweden en Denemarken zijn inmiddels tot de conclusie gekomen dat de gaspijpleiding is beschadigd door explosies. De landen hebben niet aangegeven wie er mogelijk verantwoordelijk is, maar wel dat het waarschijnlijk om sabotage gaat.

Nord Stream AG wil ook onderzoek doen in Deense wateren, maar heeft daarvoor nog geen toestemming gekregen van de Deense autoriteiten.

Door de incidenten kwam de gastoevoer vanuit Rusland verder onder druk te staan. Europese landen zijn daarom druk bezig om hun voorraden zoveel mogelijk aan te vullen.