Duitsland verbiedt gebruik van regeringsvliegtuigen na stranding minister

De Duitse regering heeft besloten om het gebruik van regeringsvliegtuigen te verbieden na een incident waarbij een minister in een regeringsvliegtuig is gestrand. Het incident vond plaats op 8 januari, toen een regeringsvliegtuig met de Duitse minister van Financiën Olaf Scholz aan boord, moest landen in Berlijn. De minister en de andere passagiers werden veilig geëvacueerd, maar het vliegtuig kon niet meer opstijgen.

De Duitse regering heeft nu besloten om het gebruik van regeringsvliegtuigen te verbieden totdat de oorzaak van het incident is vastgesteld. Volgens de Duitse minister van Defensie Annegret Kramp-Karrenbauer is het belangrijk dat de veiligheid van de ministers en andere passagiers wordt gegarandeerd.

Het incident is de laatste in een reeks incidenten met Duitse regeringsvliegtuigen. In de afgelopen jaren hebben er meerdere incidenten plaatsgevonden waarbij Duitse regeringsvliegtuigen technische problemen hadden. In 2017 moest bijvoorbeeld een vliegtuig met de Duitse bondskanselier Angela Merkel aan boord noodlanden in Duitsland.

Het verbod op het gebruik van regeringsvliegtuigen zal waarschijnlijk enige tijd duren, totdat de oorzaak van het incident is vastgesteld en de nodige maatregelen zijn genomen om toekomstige incidenten te voorkomen. In de tussentijd zullen ministers en andere regeringsfunctionarissen gebruik moeten maken van commerciële vliegtuigen voor hun reizen.