Drie militairen voor de rechter na schietincident tijdens oefening in Afghanistan

In Afghanistan hebben drie Nederlandse militairen voor de rechter gestaan na een schietincident tijdens een oefening. Het incident vond plaats in de provincie Uruzgan in het zuiden van Afghanistan.

De militairen werden beschuldigd van het neerschieten van een Afghaanse man tijdens een oefening in juli 2019. Volgens de officiƫle versie van het incident was de man betrokken bij een aanval op de Nederlandse troepen. De militairen zouden hebben gereageerd door terug te schieten.

De rechtbank in Amsterdam heeft de drie militairen vrijgesproken van de aanklacht van doodslag. Volgens de rechtbank was er geen bewijs dat de militairen opzettelijk de Afghaanse man hadden neergeschoten. De rechtbank achtte het schietincident een noodzakelijke verdediging tegen een aanval op de Nederlandse troepen.

De familie van de Afghaanse man is het niet eens met de uitspraak van de rechtbank en heeft aangekondigd in beroep te gaan tegen de uitspraak. Zij stellen dat er geen bewijs is dat de man betrokken was bij een aanval op de Nederlandse troepen.

Het incident toont aan dat er grote risico’s zijn verbonden aan militaire oefeningen in Afghanistan. Het is belangrijk dat militairen goed worden getraind om te reageren op mogelijke bedreigingen en dat er duidelijke regels zijn voor het gebruik van wapens.