Dijkversterking vereist miljarden extra: niet 1.500, maar 2.000 kilometer is verzwakt

De Nederlandse dijken zijn een belangrijke verdedigingslinie tegen de zee. Maar de dijken zijn niet sterk genoeg om tegen de steeds krachtiger wordende stormen te weerstaan. Daarom is het noodzakelijk om de dijken te versterken. Volgens de Nederlandse overheid is er momenteel 1.500 kilometer dijk die verzwakt is en moet worden versterkt.

Echter, volgens een recent onderzoek van de Universiteit Utrecht is het aantal kilometers dijk dat verzwakt is veel groter dan gedacht. Uit het onderzoek blijkt dat er in totaal 2.000 kilometer dijk is die verzwakt is en versterkt moet worden.

Het versterken van de dijken kost veel geld. De Nederlandse overheid schat dat het versterken van de 1.500 kilometer dijk alleen al € 5 miljard kost. Als het aantal kilometers dat versterkt moet worden verdubbeld is, betekent dit dat er nog eens € 5 miljard extra nodig is.

Het is duidelijk dat de Nederlandse overheid niet alleen meer geld moet uittrekken voor het versterken van de dijken, maar ook meer inspanningen moet leveren om de dijken te versterken. Er moeten meer middelen worden ingezet om de dijken te inspecteren, te monitoren en te onderhouden. Daarnaast moeten er ook meer maatregelen worden genomen om de dijken te beschermen tegen de toenemende kracht van de stormen.

Het is duidelijk dat het versterken van de dijken een enorme financiële last met zich meebrengt, maar het is ook duidelijk dat het noodzakelijk is om de dijken te versterken. Als we niet actie ondernemen, zullen we op den duur geconfronteerd worden met ernstige gevolgen voor onze veiligheid en onze economie.