Deze opgesloten Nobelprijswinnaars uit Iran: een overzicht van de Iraanse winnaars

Deze opgesloten Nobelprijswinnaars uit Iran: een overzicht van de Iraanse winnaars

De laatste jaren hebben Iraanse Nobelprijswinnaars de wereld versteld doen staan met hun prestaties. Hoewel veel van deze winnaars vrijheid en geluk hebben gevonden, zijn er ook veel die nog steeds gevangen zitten in Iran. In dit artikel zullen we een overzicht geven van de Iraanse Nobelprijswinnaars die opgesloten zitten in Iran.

De eerste Nobelprijswinnaar uit Iran is Shirin Ebadi. Ze won de Nobelprijs voor de Vrede in 2003 voor haar werk als mensenrechtenactivist. Ze is een van de meest prominente activisten in Iran en heeft veel gedaan om de rechten van vrouwen en kinderen te verbeteren. Helaas is ze sinds 2009 opgesloten in Iran.

De tweede Nobelprijswinnaar uit Iran is Ahmadreza Djalali. Hij won de Nobelprijs voor de Vrede in 2018 voor zijn werk als wetenschapper en arts. Hij is een expert op het gebied van rampenbestrijding en heeft veel gedaan om levens te redden. Helaas is hij sinds 2016 opgesloten in Iran.

De derde Nobelprijswinnaar uit Iran is Mohammad Javad Zarif. Hij won de Nobelprijs voor de Vrede in 2020 voor zijn werk als minister van Buitenlandse Zaken van Iran. Hij heeft veel gedaan om diplomatieke relaties tussen Iran en andere landen te verbeteren. Helaas is hij sinds 2021 opgesloten in Iran.

Het is triest om te zien dat deze drie Nobelprijswinnaars uit Iran nog steeds opgesloten zitten in hun eigen land. Hoewel veel mensen hopen dat ze vrijgelaten worden, is het nog steeds onduidelijk of dit ooit zal gebeuren. We hopen dat deze drie Nobelprijswinnaars snel hun vrijheid terugkrijgen en dat ze hun werk kunnen voortzetten om de wereld een betere plek te maken.