De donkerhuidige en kalende Ötzi, de beroemde ijsmummie

De beroemde ijsmummie, Ötzi, is een van de meest fascinerende archeologische vondsten ooit. Deze 5300 jaar oude mummie is gevonden in de Alpen in 1991 en is een van de best bewaarde prehistorische mummies ter wereld.

Ötzi is een man met een donkerbruine huid en kalend haar. Hij was ongeveer 1,60 meter lang en woog ongeveer 50 kilo. Zijn lichaam was bedekt met tatoeages, waarvan sommige al meer dan 5000 jaar oud zijn.

De mummie is gevonden met een aantal kledingstukken, waaronder een leren jas, een leren broek, een leren schoen en een leren hoed. Er waren ook een aantal gereedschappen bij hem, waaronder een boog, pijlen, een bijl en een mes.

Er zijn verschillende theorieën over de dood van Ötzi. Sommige wetenschappers geloven dat hij is gestorven door een val in de bergen, terwijl anderen denken dat hij is vermoord. Er zijn ook aanwijzingen dat hij lijdt aan infecties en honger.

Een andere interessante theorie is dat Ötzi een offer was voor een religieuze ceremonie. Er zijn aanwijzingen dat hij op een speciale manier is begraven, wat suggereert dat hij mogelijk als offer werd gezien.

Ondanks het feit dat Ötzi al meer dan 5300 jaar dood is, blijft hij fascinerend voor wetenschappers. Er wordt nog steeds veel onderzoek gedaan naar de mummie om meer te weten te komen over de prehistorische cultuur waaruit hij afkomstig is.