CPNB zag vreemd stemgedrag bij meerdere boeken voor NS Publieksprijs

CPNB zag vreemd stemgedrag bij meerdere boeken voor NS Publieksprijs

Het schrappen van de NS Publieksprijs heeft woensdag voor veel vragen gezorgd. De Stichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek (CPNB) geeft daarom extra uitleg. Zo zouden er meerdere boeken zijn geweest waarbij vreemd stemgedrag te zien was.

“Dit weekend ontstonden signalen van manipulatie met de stemmodule van de NS Publieksprijs”, geeft de stichting eerst als samenvatting. “Daarop heeft de CPNB de stemmodule kritisch tegen het licht laten houden. Als gevolg daarvan werd een extra veiligheidsklep ingebouwd door toevoeging van een verificatie e-mail. Helaas werd vervolgens geconstateerd dat te veel onregelmatigheden en vormen van digitale manipulatie hadden plaatsgevonden en nog konden plaatsvinden.”

De verificatie gold ook voor eerder uitgebrachte stemmen; iedereen kreeg dus een e-mail om hun stem alsnog te verifiëren. Hoe het CPNB dan nog het verschil kon zien tussen manipulatie en een normale stem, wordt verder niet duidelijk. Een woordvoerder laat wel aan NU.nl weten dat er twijfel was rondom meerdere boeken. Ook een boek van viroloog Marc van Ranst zou daarbij zijn opgevallen.

“Het bleek voor de CPNB op korte termijn onmogelijk vast te stellen wie verantwoordelijk is voor de onregelmatigheden en vormen van digitale manipulatie”, laat de stichting verder weten. “Daarom vonden wij het oneigenlijk auteurs dan wel boeken van de NS Publieksprijs 2022 uit te sluiten.”

“Verder werd duidelijk dat de stemmodule niet op korte termijn zodanig kon worden beveiligd dat een betrouwbaar stemresultaat kon worden veiliggesteld. In het licht daarvan beschouwt de CPNB haar beslissing als de zorgvuldigste oplossing.”

Afgelopen weekend lag de stemming enkele uren stil, omdat er klachten waren binnengekomen van Kamerleden die beweerden dat hun e-mailadres was gebruikt. Ze zouden hebben gestemd op Thierry Baudets boek Het Coronabedrog. De NS Publieksprijs zou op woensdag 16 november worden uitgereikt.