China beschuldigd van belagen bevoorradingsschip van de Filipijnen met waterspuit

en

China wordt beschuldigd van het belagen van een bevoorradingsschip van de Filipijnen met waterspuiten. Het incident vond plaats in de Westelijke Zee van de Zuid-Chinese Zee, waar de Filipijnse vissersboot F/B GIMVER 1 werd aangevallen door Chinese kustwachtboten.

Volgens de Filipijnse autoriteiten werd de F/B GIMVER 1 aangevallen door twee Chinese kustwachtboten, die waterspuiten gebruikten om de boot te verdrijven. De Filipijnse bemanning werd gedwongen om het schip te verlaten.

De Filipijnse regering heeft China veroordeeld voor het incident en heeft de Verenigde Naties gevraagd om actie te ondernemen tegen de Chinese kustwacht. De Filipijnse president Rodrigo Duterte heeft zelfs gezegd dat hij bereid is om de zaak voor de Internationale Rechtbank van Justitie te brengen.

De Chinese regering heeft ontkend dat er waterspuiten zijn gebruikt en heeft gezegd dat de boot werd verdreven omdat hij illegaal binnen de Chinese territoriale wateren voer.

Het incident is een nieuwe bron van spanning tussen China en de Filipijnen, die al lange tijd in geschil zijn over de territoriale rechten in de Zuid-Chinese Zee. Het incident toont aan dat China bereid is om hardhandig op te treden tegen vissersboten uit andere landen die binnen hun territoriale wateren varen.

Het incident is ook een herinnering aan de noodzaak om een internationale regeling te treffen voor het beheer van de Zuid-Chinese Zee, zodat dergelijke conflicten in de toekomst kunnen worden voorkomen.