Capsule met ruimtegruis na 2,3 miljard kilometer lange reis terug op aarde

Capsule met ruimtegruis na 2,3 miljard kilometer lange reis terug op aarde

De capsule met ruimtegruis is na een reis van 2,3 miljard kilometer terug op aarde. De capsule werd gelanceerd door de Japanse ruimtevaartorganisatie JAXA, en het was de eerste keer dat de organisatie een capsule met ruimtegruis terugbracht naar de aarde.

De capsule bevatte ruimtegruis dat afkomstig is van de asteroïde Ryugu, die ongeveer 300 miljoen kilometer van de aarde verwijderd is. Het ruimtegruis werd verzameld door de Hayabusa2-sonde, die in 2018 naar Ryugu werd gestuurd.

De capsule is op 8 december 2020 geland in de woestijn van Australië. Het ruimtegruis dat erin zit, is ongeveer 1 gram en bestaat uit stof en kleine stenen die afkomstig zijn van Ryugu. Deze stof en stenen kunnen ons meer informatie geven over de samenstelling van de asteroïde.

De JAXA-sonde Hayabusa2 heeft ook een aantal kleine robots naar Ryugu gestuurd om meer informatie te verzamelen. Deze robots hebben foto’s gemaakt van de oppervlakte van de asteroïde en hebben ook monsters genomen van het oppervlak.

De JAXA-sonde Hayabusa2 is een belangrijke stap vooruit in de ruimtevaarttechnologie. De sonde heeft ons nieuwe inzichten gegeven over de samenstelling van asteroïden, en heeft ons ook geholpen om meer te weten te komen over het heelal.