Camera’s in Zeewolde helpen om botsingen tussen zeearenden en windturbines te voorkomen

In Zeewolde is een innovatief project gestart om botsingen tussen zeearenden en windturbines te voorkomen. Hiervoor worden camera’s geïnstalleerd op de turbines. De camera’s zijn ontworpen om zeearenden te detecteren die in de buurt van de turbines vliegen. Als een zeearend gedetecteerd wordt, wordt de turbine automatisch uitgeschakeld om zo een botsing te voorkomen.

Het project is gestart door de gemeente Zeewolde en het bedrijf WindVision. De camera’s zijn ontwikkeld door WindVision en zijn speciaal ontworpen om zeearenden te detecteren. De camera’s zijn voorzien van infraroodlicht dat zeearenden kan detecteren, zelfs in het donker. De camera’s zijn ook uitgerust met een algoritme dat de bewegingen van de zeearenden kan volgen en zo de turbine kan uitschakelen als er een mogelijke botsing dreigt.

Het project is een goede stap in het beschermen van de zeearenden. Het is belangrijk dat we deze prachtige vogels beschermen, omdat ze een belangrijke rol spelen in het milieu. Door deze camera’s kunnen we ervoor zorgen dat er minder botsingen plaatsvinden tussen de zeearenden en de windturbines. Dit is goed nieuws voor iedereen die betrokken is bij het milieu en het behoud van de natuur.