Buffon (45) beëindigt na 28 jaar legendarische doelmannencarrière

Buffon (45) beëindigt na 28 jaar legendarische doelmannencarrière

Gisteren heeft de Franse doelman Gianluigi Buffon zijn legendarische carrière beëindigd. Na 28 jaar als professionele doelman, waarvan 20 jaar bij Juventus, heeft de 45-jarige Buffon afscheid genomen van het voetbal.

Buffon begon zijn carrière als 16-jarige bij Parma, waar hij in de loop der jaren uitgroeide tot een van de beste doelmannen ter wereld. In 2001 verhuisde hij naar Juventus, waar hij een van de meest succesvolle doelmannen ooit werd. Met Juventus won hij onder andere acht Serie A-titels, vijf Coppa Italia’s en vier Supercoppa Italiana’s.

Naast zijn indrukwekkende prestaties met Juventus, was Buffon ook een van de meest succesvolle internationale doelmannen. Hij speelde 176 interlands voor Italië, waarmee hij de recordhouder is voor het aantal interlands dat door een doelman is gespeeld. Met Italië won hij onder andere de Wereldbeker in 2006.

Buffon heeft ook veel individuele prijzen gewonnen, waaronder de UEFA Club Goalkeeper of the Year Award in 2003 en 2017, de UEFA Club Footballer of the Year Award in 2003 en de FIFA World Goalkeeper of the Year Award in 2006.

Hoewel Buffon zijn carrière als professionele doelman heeft beëindigd, blijft hij nog steeds actief in het voetbal. Hij is momenteel directeur van Juventus en is betrokken bij verschillende andere voetbalprojecten.

Gianluigi Buffon heeft een indrukwekkende carrière achter de rug en zal altijd herinnerd worden als een van de beste doelmannen ooit.